Hippokratész botanikus kert
«Ηγεμονικώτερον απάντων φύσις»

A társadalmi felelősségvállalás mélyen gyökerezik az APIVITA filozófiájában. Ezt tükrözi a Hippokratész Botanikus kert megvalósulása és gondozása Kosz szigetén.

Az Asclepeion régészeti lelőhely és a Nemzetközi Koszi Hippokratész Alapítvány mellett majdnem fél hektárnyi területet elfoglaló Hippokratész botanikus kertet Plataniban, Kosz szigetén alapítottuk.
A kertben 250 olyan növényt ültettünk, amelyeket Hippokratész használt orvosi gyakorlatában. A "Hippokratész 2500 év" nevű civil szervezet ügyel a kert fenntarthatóságáért, valamint elősegíti Hippokratész munkásságának kutatását, tanulmányozását és népszerűsítését.

Manapság világszerte elismert és tanulmányozott az orvoslás atyjának a munkássága. Figyelemre méltó, hogy a gyógyításban, aromaterápiában és kozmetikumokban még ma is ugyanazokat a növényeket és gyógyfüveket használjuk, amelyeket Hippokratész használt. Az orbáncfű gyulladáscsökkentő és gyógyító hatása miatt népszerű; a nagyezerjófű tonizál, és serkentő hatású és nőgyógyászati problémákra is ajánlott; az aszpirin nyersaga a jól ismert fűzfa; a mandragóra enyhe antidepesszánsként ismeretes; de a szuhar, a barátcserje és a borostyán is mind közismertek az orvoslásban.
A „Hippokratész Kert” az APIVITA hosszútávú elköteleződése.

Hippokrátész életének és munkásságának környezetét idéző mikrokozmosz létrehozása volt a cél, amikor 2006-ban elkezdődtek a munkálatok. A tájépítészek a tanösvények kialakításakor ügyelnek, hogy ne bolygassák a helyi környezet természetes szépségét. Az ösvények mentén az ültetvények találhatóak, ahol minden minden növény neve nemcsak görögül és latinul, de a Hippokratész által használt nevével is olvasható, illetve az, hogy ő miként alkalmazta az adott növényt.
A program célja többek közt a hippokratészi növények nemzetközi kutatóközpontjának létrehozása a Hippokratész botanikus kertben. Itt folyik a növények hatóanyagainak, tulajdonságainak és alkalmazási módjainak tanulmányozása annak érdekében, hogy felhasználhatóak-e új gyógyszerek, funkcionális élelmiszerek és kozmetikumok fejlesztésében. A végső cél egy értékteremtő társadalmi, környezetvédelmi és kulturális projekt létrehozása a jövő generációk számára világszerte.

Az orvoslás atyjának szentelt koszi Hippokratész botanikus kert folyamatosan lelkesít és ösztönöz minket.
Kövessen minket: