Στις αρχές του 2013 είχαμε τη χαρά να εγκατασταθούμε στη νέα μας «κυψέλη», τις νέες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της APIVITA στο Μαρκόπουλου Αττικής. Το νέο βιοκλιματικό κτήριο της APIVITA είναι εναρμονισμένο με τη φιλοσοφία και τις αξίες της εταιρείας και αποτελεί έμπρακτο σύμβολο αειφορίας, καινοτομίας και πρωτοποριακής σύνδεσης του εργασιακού περιβάλλοντος με το φυσικό.

Ο σχεδιασμός της παραγωγική μονάδας
Εδώ και 35 χρόνια, η APIVITA ακολουθεί μια μοναδική φιλοσοφία στη δημιουργία των προϊόντων της, συνδυάζοντας τρία βασικά στοιχεία: τη Φύση, την Αποτελεσματικότητα και την Ολιστική Προσέγγιση. Πιστή στην φιλοσοφία και τις αξίες της, από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού της νέας παραγωγικής μονάδας, έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: την επίτευξη της παραγωγής άριστων ποιοτικά προϊόντων μέσα από διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους.

Η δέσμευση στις συγκεκριμένες προτεραιότητες οδήγησαν στην διαμόρφωση ενός χώρου παραγωγής, βασισμένου στις σύγχρονες σχετικές τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις, σύμφωνα με τις  αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής καθώς και τις  τεχνολογίες εξοικονόμησης ενεργείας και νερού.

Οι μονάδες παραγωγής και συσκευασίας

Η κατασκευή όλων των χώρων, όπου πραγματοποιείται η παραγωγή και η συσκευασία των προϊόντων μας, είναι βασισμένη στις προδιαγραφές του  Αμερικάνικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA (Foods and Drugs Administration). Πιο συγκεκριμένα, οι τοίχοι έγιναν από ειδικά αντιστατικά και αντιμικροβιακά  πανέλα, οι επιφάνειες των τοίχων και των δαπέδων είναι βαμμένες με ειδικές εποξειδικές βαφές, η ανακυκλοφορία του αέρα είναι σημαντικά υψηλότερη από οποιοδήποτε συμβατική μονάδα παραγωγής, η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία των χώρων είναι απόλυτα ελεγχόμενες, ενώ όλος ο χώρος βρίσκεται σε υπερπίεση σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος αέρα και μικροβιακού φορτίου στον εσωτερικό χώρο.

Η μονάδα παραγωγής bulk υλικού αποτελείται από 5 ανοξείδωτους αναμικτήρες υψηλής τεχνολογίας, με δυνατότητα ομογενοποιημένης, δημιουργίας κενού και υψηλής πίεσης, με δίκτυο ψύξης και θέρμανσης, συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 6000 κιλών.

Το συγκρότημα επεξεργασίας του νερού είναι επίσης πολύ σημαντικό καθώς το νερό, εκτός από πολύτιμο αγαθό για κάθε ζωντανό οργανισμό, αποτελεί και τη βασική πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία των καλλυντικών. Η APIVITA, προκειμένου να διασφαλίσει την καθαρότητα του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία, διαθέτει το δικό της συγκρότημα επεξεργασίας του νερού. Με την χρήση των πλέον εξελιγμένων μεθόδων επεξεργασίας, η εταιρεία έχει επιτύχει να χρησιμοποιεί νερό υψηλότατης καθαρότατος (super purified water) με αγωγιμότητα 0,6 μs/cm.

Η μονάδα συσκευασίας αποτελείται από 5 ανεξάρτητες γραμμές συσκευασίας υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης απόδοσης, στις οποίες γεμίζονται πλαστικά μπουκάλια, φακελίδια από foil  αλουμινίου, γυάλινα δοχεία και φιαλίδια,  lipsticks και σωληνάρια.

Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραλαβή των Α΄ υλών μέχρι και την διαμόρφωση της τελικής συσκευασίας, παρακολουθούνται και ελέγχονται σχολαστικά από το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας, ώστε να διασφαλίσουν την παραγωγή άριστης ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών φυσικών καλλυντικών.

Αποθηκευτικοί χώροι και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις
Στα δυο υπόγεια του κτηρίου, που καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 1300τμ, βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώροι των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία όπως βότανα από την ελληνική χλωρίδα, αγνά μελισσοκομικά προιόντα και βιολογικά αιθέρια έλαια. Ανάλογα με την εποχή και την προγραμματισμένη παραγωγή, ο χώρος αυτός αναβλύζει αρώματα καλέντουλας, χαμομηλιού, θυμαριού ή αρωματικής λεβάντας. Εδώ επίσης βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώροι των υλικών συσκευασίας, και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις της ανεμογεννήτριας, του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και του συστήματος μετασχηματιστών.

Όλοι οι κινητήρες οι όποιοι υποστηρίζουν τις μηχανές παραγωγής είναι τελευταίας τεχνολογίας με  ενσωματωμένο σύστημα  inverter για την επίτευξη χαμηλής  κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαχείριση φυσικών πόρων
Η APIVITA επιδιώκει να παραμένει πρωτοπόρος των πράσινων καινοτομιών και να εφαρμόζει τις πιο οικολογικές πρακτικές σε όλα τα τμήματα της εταιρείας και ειδικά στο τμήμα παραγωγής. Για αυτό και διαθέτει ένα σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο συγκρότημα επεξεργασίας των βιομηχανικών και αστικών λυμάτων.

Επιπλέον η εταιρεία έχει εγκαταστήσει δίκτυο γεωθερμίας, το οποίο σε συνδυασμό με αντλία θερμότητος συνεισφέρει στην θέρμανση ή ψύξη του νερού χρήσης αλλά και του χώρου του εργοστασίου.

Ο χώρος της παραγωγής διαθέτει ανοίγματα για τον εσωτερικό φωτισμό, αλλά και για την προστασία των ευαίσθητων υλικών ενώ το σύστημα των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών σωμάτων προσφέρει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου.

Πιστοποίηση πράσινου κτηρίου

Το νέο κτήριο της APIVITA έχει ήδη καταχωρηθεί για να λάβει την πιστοποίηση πράσινου κτηρίου BREEAM International καθώς αποτελεί πρωτοποριακό συνδετικό κρίκο του εργασιακού περιβάλλοντος με το φυσικό. Ενσωματώνοντας την φιλοσοφία και τις αξίες της εταιρείας, αναμένεται να λάβει βαθμολογία «BREEAM Very Good», καταλαμβάνοντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στην λίστα των ανά την Ευρώπη πιστοποιημένων πράσινων κτιρίων. Tην διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης του κτηρίου έχει αναλάβει η εταιρεία ECOVERITAS.