Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα
νέα μας στο email σας!

Η εγγραφή σας έγινε με επιτυχία. Σας ευχαριστούμε!

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Iπποκράτειος Βοτανικός Κήπος
«Ηγεμονικώτερον απάντων φύσις»

Η κοινωνική ευθύνη -που είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA της APIVITA- έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία και τη φροντίδα του Ιπποκράτειου Βοτανικού Κήπου στην Κω.

Πρόκειται για μια έκταση πέντε στρεμμάτων δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στο χώρο του Ιπποκράτειου Μελάθρου, στην τοποθεσία Πλατάνι στην Κω, εκεί όπου εδρεύει το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα.
Η δημιουργία του κήπου περιλαμβάνει το φύτεμα των περίπου διακοσίων πενήντα καταγεγραμμένων φυτών που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης στη θεραπευτική του. Ταυτόχρονα, η δημιουργία της ΜΚΟ «Ιπποκράτης 2. 500 χρόνια» εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κήπου και προάγει την έρευνα, τη μελέτη και την προβολή του έργου του Ιπποκράτη.

Στις μέρες μας, αυτό ακριβώς το έργο του «Πατέρα της Ιατρικής» αναγνωρίζεται και μελετάται διεθνώς. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως σήμερα χρησιμοποιούμε τα ίδια βότανα και φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης, εκμεταλλευόμενοι ακριβώς τις ίδιες θεραπευτικές, αρωματικές και κοσμητικές τους ιδιότητες. Το κατά Ιπποκράτη Υπέρικο ή Βάλσαμο είναι δημοφιλές για την αντιφλεγμονώδη κι επουλωτική δράση του, το Δίκταμο λειτουργεί ως τονωτικό, διεγερτικό και είναι κατάλληλο για γυναικολογικές παθήσεις, το υπακτικό Πλατάνγκο -η πολυτραγουδισμένη Ιτιά- δίνει την πρώτη ύλη για την ασπιρίνη, ο Μανδραγόρας, γνωστός για την ήπια αντικαταθλιπτική του δράση, το φυτό Cistus, καθώς και η Λυγαριά και ο Κισσός, φυτά πολύ δημοφιλή επίσης, για τις επουλωτικές τους ιδιότητες.
«Ο κήπος του Ιπποκράτη» αποτελεί μια μακροχρόνια δέσμευση
για την APIVITA.


Οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2006 με κύριο μέλημα να εμφανιστεί ένας μικρόκοσμος του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούσε και δρούσε ο Ιπποκράτης. Οι αρχιτέκτονες τοπίου χάραξαν προσεχτικά τους διαδρόμους για τους επισκέπτες χωρίς να χαλάσουν τη φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος. Τα σημεία φύτευσης για κάθε ομάδα φυτών βρίσκονται δίπλα στους διαδρόμους. Ειδική σήμανση πληροφορεί τον επισκέπτη σχετικά με τη λατινική ονομασία και οικογένεια του φυτού, την κοινή ελληνική ονομασία, αλλά και την ονομασία του φυτού με τη χρήση και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες κατά τον Ιπποκράτη.
Στόχος του προγράμματος είναι η ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου έρευνας για τα Ιπποκρατικά φυτά στο χώρο του Ιπποκράτειου Βοτανικού Κήπου. Στο κέντρο αυτό θα μελετώνται τα δραστικά συστατικά, οι ιδιότητες και οι χρήσεις τους και θα αξιοποιούνται όσα έχουν φαρμακευτική και κοσμητολογική αξία για την παραγωγή νέων φαρμάκων, λειτουργικών τροφίμων και καλλυντικών. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού έργου που θα αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές όλου του κόσμου.

Για εμάς στην APIVITA ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στην Κω είναι ένας φόρος τιμής στον πατέρα της Ιατρικής, την μεγάλη και διαρκή πηγή έμπνευσής μας.

ΕΥΘΥΝΗ

Η APIVITA έχει ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της λειτουργίας της στο φυσικό περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και επενδύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων, των συνεργατών, των πελατών και των φίλων της.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΟΛΙΣΤΙΚΑ

Από το 1979, η APIVITA ακολουθεί μια μοναδική φιλοσοφία στη δημιουργία των προϊόντων της.

Διαβάστε περισσότερα
Newsletter:
Ακολουθήστε Μας: