Ботаническите градини на Хипократ

Ботаническите градини на Хипократ
«Ηγεμονικώτερον απάντων φύσις»

Социалната отговорност е заложена в ДНК-то на APIVITA. Създаването и поддържането на ботаническите градини на Хипократ на остров Кос е основна задача за компанията.

С площ от 1.2 акра, ботаническата градина на Хипократ е разположена в Платани, о.Кос, където се намира и Международната фондация „Хипократ“, в близост до археологическата местност „Асклепий“.
При създаването на градините са засадени около 250 вида растения, известни с това, че са използвани от Хипократ по време на неговата практика. Неправителствената организация „Хипократ 2500 години“ е поела отговорността да поддържа градините, да провежда изследвания и проучвания и да направи резултатите от тях достъпни за всеки.

Днес, трудовете на бащата на медицината са изучавани от хора от цял свят. Интересно е, че и до днес ние използваме и се наслаждаваме на благотворните, ароматерапевтични и козметични свойства на откритите от него растения и билки. Звъниката, например, е известна със своето противовъзпалително и лечебно свойство; Росенът действа като тоник или стимулант и е подходящ при гинекологични заболявания; Върбата е основна съставка на аспирина; Мандрагората е известна със своите антидепресантни свойства; Лавданът, Аврамовото дърво и Бръшлянът са растения с изключително силни заздравяващи свойства.
Хипократовите ботанически градини са основен приоритет за APIVITA.

Работата по градините започва в края на 2006, като основна цел е създаването на подобие на света, в който Хипократ е живял и работил. Ландшафтни архитекти проектираха пътеките в градината, съобразно естествената местна природа. До тях са разположени различни групи растения, пред които е поставена табелка с името на растението, изписано на латински и гръцки, както и информация за терапевтичните качества, открити и посочени за тях от Хипократ.
Една от основните цели на програмата е откриването на научно-изследователски център за растенията на Хипократ, разположен в едноименната градина. Центърът ще изучава активните съставки, свойствата и действията на растенията, за да идентифицира медицинската и козметичната им стойност, на базата на която да бъдат създадени иновативни медицински, козметични или хранителни открития. Основната цел е основаването на социален, природосъобразен проект, който ще дари бъдещите поколения с ценни знания и вдъхновение.

За семейството на APIVITA Ботаническата градина на Хипократ, разположена на о.Кос, е почит към бащата на медицината, нашия основен източник на вдъхновение.
Последвайте ни:

added to cart

Item(s)

Continue shopping

5

View cart & checkout